Een woord kan meerdere betekenissen hebben

De Nederlandse taal word gezien als een vrij ingewikkelde taal voor mensen die het nog niet kennen. Dit komt vooral door de vele regels en verschillende voornaamwoorden in het Nederlands. Het aanleren van het Nederlands kan dan ook vrij lastig zijn voor sommige mensen. Een ander lastig onderwerp van de Nederlandse taal is de dubbele betekenis van woorden. Niet ieder woord heeft maar een betekenis en woorden kunnen dan ook meerdere dingen beteken. Dit kan het super verwarrend maken voor bepaalde personen. De dubbele betekenissen zijn er voor verschillende redenen.

Als eerste zijn er gewoon te veel woorden. Het is dan ook logisch dat een woord meerdere betekenissen kan hebben. Als er voor iedere betekenis een nieuw woord zou komen dan zou het al helemaal niet meer te overzien zijn. Zo komt het dan ook vaak voor dat woorden onbedoeld dubbel voorkomen. Daarnaast kan een woord meerdere betekenissen hebben als de strekking er van hetzelfde is. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij woorden die op hetzelfde onderwerp slaan of die enigszins hetzelfde betekenen. Laten we eens een voorbeeldje bekijken. Een beer en een beer van een vent. Bij beide gevallen staat Beer centraal, alleen betekend het bij de ene een dier en bij de ander een grote man. Dit laat zien dat de strekking wel hetzelfde is, een beer is immers ook heel groot.

Dubbele woorden kunnen dus verwarrend zijn maar dit hoeft niet zo te zijn. Vaak hebben we betekenissen wel iets met elkaar te maken en je kunt dan ook heel vaak het onderwerp afleiden uit de strekking van de zin. Op internet zijn er veel sites te vinden waarbij lastige woordcombinaties vermeld staan en waarbij je kunt oefenen met woorden met een dubbele betekenis. Zo kun je meer grip krijgen op de woorden en wanneer je een tekst leest zal je makkelijker de betekenis af kunnen leiden.

spacer